8 tips för ett mysigt sovrum

Sovrummet är ett viktigt rum för vila och återhämtning. Hos oss på Em home hittar du allt för ett harmoniskt sovrum. Vi har olika bäddmadrasser, kontinentalsängar, sänggavlar och sängkläder. Oavsett sovstil kan vi ge dig råd och hjälp med att hitta din optimala säng samt övrig inredning som gör sovrummet till den optimala platsen för vila. Fundera över dessa åtta tips när du ska inreda ditt sovrum.

1. Vilken färgskala ska sovrummet ha?

För att skapa en rofylld känsla i rummet kan det vara bra att välja en lugn och harmonisk färgskala. Exempel på kulörer för sovrummet kan vara beige, blått, grönt, rosa och grått. Rosa är en lugnande färg som ger trygghet och många upplever att blå toner väcker en känsla av lugn.

2. Hur många ska få plats i sängen?

Du själv, din partner, barnen, hunden. Detta kan vara bra att tänka på när man väljer storlek på sängen.

3. Vilken säng ska du välja?

Innan du köper en ny säng är det bra att provligga flera olika typer av sängar för att hitta en mjukhet som passar dig. Det finns kontinentalsängar, ramsängar och ställbara sängar i mjuk, medium, fast eller extra fast hårdhet. Läser du ofta i sängen kan en ställbar säng vara bekvämt.

4. Ska det vara sänggavel eller inte?

En sänggavel är som kronan på verket och sätter prägel på inredningen i sovrummet. Den ramar in sängen så att den blir en mer framträdande möbel. Den kan vara i tyg som sammet för en lyxig känsla eller i trä som rotting för att få fram en varm, ombonad känsla och stil. Det finns även sänggavlar med belysning som lyser upp väggen bakom sänggaveln. Det skapar en mysig känsla. Rent praktiskt skyddar en sänggavel väggen bakom.

5. Behövs extra förvaring utöver garderober?

Ett sängbord eller en öppen hylla kan vara skönt att ha som avställningsyta för en bok, ett par glasögon, sänglampa och ett glas vatten. Har sängbordet en låda kan du förvara de viktigaste favoritsakerna där om du vill ha det rent och snyggt på sängbordet. För att inte få en stökig upplevelse kan krokar bakom dörren användas för att gömma undan till exempel kläder som du vill använda en annan dag. Ett tips är också att skaffa en ottoman, en förvaringsmöbel för kuddar och överkast som placeras förslagsvis vid sängens fotända. Den är perfekt att sitta på när man ska ta på sig strumporna.

6. Ska det ligga en matta under eller bredvid sängen?

En matta i sovrummet ger en ombonad känsla. Om mattan ska ligga under sängen är det att rekommendera att mattan sticker ut minst 50 cm på varje sida. Mattan får gärna ligga 2/3 delar in under sängen.

7. Hur ska du bädda?

Bädda exempelvis med enfärgade påslakan om du gillar prydnadskuddar med mönster. Om du inte provat bädda med kuvertsydda underlakan tidigare så prova. Tack vare de sydda hörnen sitter lakanet på plats och korvar sig inte när man sover. Bulla upp med kuddar i olika former och material mot väggen eller mot sänggaveln. Lägg på ett överkast en bit upp på sängen och vik ner kanten så påslakanen syns. En pläd på kanten kan bli lite extra piff. Ett annat alternativ är att bara ha ett överkast över hela sängen och prydnadskuddar ovanpå. Vad vill du lägga bäddningen på för nivå? Fundera även på om du vill ha en sängkappa under madrassen. Tänk också på att allt det härliga, piffiga på sängen ska ligga någonstan nattetid eller de dagar då du inte hinner eller orkar bädda. Som tidigare nämnts under punkt fem så kan en ottoman, förvaringsmöbel för till exempel kuddar och överkast, vara ett tips på förvaring till det.

8. Hur ska sovrummet belysas?

Det är bra att ha flera olika ljuskällor i sovrummet. I taket kan lampan ha en mjuk belysning för att skapa en harmonisk stämning och som mer är en inredningsdetalj än en primär ljuskälla. En starkare belysning kan vara bra om du hellre gillar att se tydligt vad du till exempel har i garderoben alternativt att du sätter spot belysning ovanför garderoben. Ska du läsa behöver du en sänglampa antingen på sängbordet, hängandes från taket eller på väggen eller en kombination av dessa. Många ljuskällor i rummet ökar den mysiga känslan. Har du en läsfåtölj i sovrummet kan det vara bra med en golvlampa bredvid den. Sänggaveln i sig själv kan också vara en ljuskälla då det finns sänggavlar som är belysta bakifrån och lyser upp väggen.

Möbelvård  & Guider

Mer Från Oss