Tvättråd textil mm

Här har vi samlat tvätt- och skötselråd för textilier, fårskinn och mattor. Är du osäker hur du ska gå tillväga eller har frågor om skötsel kontakta oss för mer hjälp. Tvättsymboler som du bör känna till för att vårda dina mattor och textilier.

Tvätticoner.jpg

Nedan hittar du information om olika typer av fläckar med rekommendationer på hur du kan ta bort dem. Om du är osäker på hur du ska gå tillväga eller har några frågor om skötseln – kontakta oss.

Typ av fläck: Blod, choklad, Coca-Cola, frukt, glass, juice, kaffe, kräkningar, rödvin, saft, urin, ägg och öl

 • Sug upp vätskan med ofärgat hushållspapper.
 • Späd ut resterna av fläcken med en liten mängd ljummet vatten (blod och ägg = kallt vatten). Sug upp med papper, upprepa och låt torka.
 • Ta bort eventuella rester med hjälp av en vit trasa. Fukta med en blandning av ljummet vatten och lite ph-neutralt diskmedel t.ex Yes. Efterbehandla med rent vatten och sug upp med papper.

Typ av fläck: Alla fetthaltiga produkter som tex. asfalt, färgkritor, grädde, läppstift, matfett, olja, skokräm och sot

 • Skrapa bort så mycket som möjligt av fläcken med kniv, sked eller liknande.
 • Ta på fläckborttagningsmedel och låt verka några minuter. Tänk på att använda ett fläckborttagningsmedel som inte skadar eller missfärgar fibrerna.
 • Skrapa loss skum och smuts. Upprepa flera gånger tills fläcken är så gott som borta.
 • Ta sedan ljummet vatten på en trasa eller svamp och fukta fläcken, sug upp med ofärgat hushållspapper och upprepa behandlingen tills fläcken är borta.

Typ av fläck: Stearin och tuggummi

 • Skrapa upp så mycket som möjligt av fläcken med hjälp av en kniv, sked eller liknande, utan att skada fibrerna.
 • Dammsug sedan runt fläcken.
 • Kyl ned fläcken med isbitar. Vi rekommenderar att du använder ett specialmedel för tuggummifläckar.
 • Skrapa bort.


Hur ofta ska man tvätta en matta?

Vi rekommenderar att tvätta en matta så sällan som möjligt, för att behålla dess kvalitet och lyster. Noggrann dammsugning varje vecka är den mest miljövänliga rengöringsmetoden. Använd möbeltassar på möbler och undvik att dra möblerna på mattan. Använd gärna mattunderlägg så ökar du mattans livslängd och så får du en matta som ligger still samt skyddar golvet mot slitage och missfärgningar.


För att få en jämn exponering och slitage rekommenderar vi att rotera mattan med jämna mellanrum. En ljus enfärgad matta behöver mer skötsel än en en mörk mönstrad matta. Nya mattor innehåller överskottsfibrer som försvinner efter hand. Du kan inledningsvis dammusga matta dagligen för att bli av med överskottsfibrer.

Tvätt av plastmattor

Tvättas i 30 grader. Ej centrifugering eller torktumling. Sträckes ordentligt i vått tillstånd och låt sedan dropptorka. Skaka försiktigt och var aktsam om svetskanten. Ketchup spolas bort, gnugga ej.

Tvätt av viskos och tencelmattor

Vi rekommenderar tvättning utförd av en professionell fackman. Regelbunden dammsugning. Torka bort fläckar omedelbart med torr trasa. Använd ej vatten eller rengöringsmedel då mattan är känslig för vätska.

Tvätt av kelimmattor, ryamattor, handtuftade och vävda mattor

Vi rekommenderar tvättning enligt extraktionsmetoden utförd av en professionell fackman på plant underlag. Vattenmängd och temperatur skall anpassas till mattans material och lugghöjd. Det är också viktigt med bra ventilation vid torkningen. Krympmånen är ca 3–5%. 


Använd inte borstvalsmunstycke på mattor med lång lugg då det finns risk att det påverkar garnet och dess tvinnsnodd. För en matta med lång lugg ska behålla sitt utseende rekommenderar vi att du kammar luggen regelbundet. Använd en glestandad kam eller en liten kratta.

Skötselråd av fårskinn och ull

Om du tar hand om dina fårskinn- och ullprodukter på rätt sätt kommer de kunna vara en del av ditt liv och hem länge.


Tänk på att fårskinn har smutsavvisande egenskaper så genom att lufta och vädra med jämna mellanrum i hög luftfuktighet, håller sig fårskinnet fräscht länge utan att det behöver tvättas. Skulle man mot förmodan ändå behöva rengöra sin produkt är det mycket enkelt. Rengör då ditt fårskinn i ljummet vatten med en mild tvållösning, eller med tvättmedel anpassat och framtaget just för fårskinn. Efter tvätt, töj och gnugga gärna skinnet i fuktigt tillstånd och låt sedan skinnet självtorka i ett varmt rum, men aldrig intill eller på ett element. För att återge skinnet sin fina lyster borstar man det med en mjuk borste.


Ullprodukter tvättas bäst för hand i ljummet vatten och vid behov med en mjuk trasa. Undvik tvättmedel med enzymer och basiska tvättlösningar som tvålflingor eller såpa.

Handtryckta kuddfodral

Maskintvätt 30 grader separat, torktumla ej.

Handbroderade kuddfodral

Endast kemtvätt

Kuddfodral i sammet

Endast kemtvätt


Om du är osäker på hur du ska gå tillväga eller har några frågor om skötseln, specifika fläckborttagningsmedel eller liknande – kontakta oss.


Möbelvård  & Guider

Mer Från Oss