Skötselråd trä

För att kunna glädjas åt dina möbler i många år framöver har vi här samlat goda råd och tips på hur du sköter och underhåller dem. Kontakta gärna oss oss för mer hjälp om du är osäker på hur du ska gå tillväga eller har frågor om skötsel.


Trä är ett vackert, förnyelsebart och levande material som rör sig med årstiderna. Det krymper när luften är torr och sväller när det är fuktigt. För att bevara livslängden på träet är det viktigt att vårda och underhålla sin möbel på rätt sätt.


Förutom att välja träslag ska du dessutom hitta rätt ytbehandling som matchar med din inre bild av hur möbeln ska se ut och fungera i ditt hem. Nedan kan du läsa om olika ytbehandlingar samt deras fördelar och nackdelar.

Skillnaden på massivt trä och träfanér?

Till synes kan det verka som att skillnaden mellan en möbel i massivt trä och träfanér är obefintlig men om du tittar bakom det yttersta lagret av trä så märker du snabbt skillnaden. 

När du köper en möbel i massivt trä har du gjort ett bra val då det kommer till möbler som utsätts för mycket slitage och repor. En möbel i massivt trä har trä rakt igenom och gör den robust, hållbar och kvalitetssäker. Det är särskilt bra för bordsskivor då du enkelt kan slipa ner yttersta lagret om alltför mycket repor eller slitage uppkommit.


En möbel med träfanér har ytterst ett lager av hårt och sammanpressat trä som limmas över ett annat material, exempelvis MDF eller plywood. Det gör att priset ofta blir mindre utan att tumma på utseendet. Nackdelen är dock att det inte går att slipa ner ytan.

Allmänna råd

Möbler i massivt trä är känsliga för solljus, värme och temperaturförändringar. Varken fuktiga uthus eller täta moderna hem med torr luft är bra, då kan en luftfuktare hjälpa. Direkt solljus kan också ge skador. Ett ultimat förhållande är mellan 18 och 20 plusgrader.


Om du har din möbel placerad i solläge, se då till att hela träytan utsätts för lika mycket ljus. Om du låter en ljusstake eller annan dekoration ligga på bordsytan längre än en vecka kan det lätt uppstå ljusare märken. Även värme påverkar träet negativt så tänk på att inte placera din trämöbel för nära ett element eller en öppen spis. Värmen påskyndar uttorkning och lämnar bestående skador på bara några timmar.


Den ultimata luftfuktigheten för trämöbler ligger någonstans mellan 40-50%, om luftfuktigheten går under 35% finns risk för torrsprickor. Använd alltid underlägg till glas, heta grytor och kastruller som ställs på träytor. Om du spiller något fuktigt på ytan, se till att torka upp det så snart du kan. 


Att tiden sätter sina spår på dina möbler är helt naturligt, så vårda dina möbler och de kommer att ge dig många års glädje.


Såpa

Genom att såpa din möbel ser du till att skydda ytan och samtidigt bevara träets naturliga karaktär. Såpa har ett bra motstånd mot starkare fläckar av juice-, kaffe och vin. De flesta fläckarna kan enkelt torkas upp och tas bort permanent med ny såplösning. 


Om du får en påtaglig fläck kan du följa de här anvisningarna:

  1. Börja med att rengöra möbeln med en mjuk svamp och varmt vatten. Om möbeln är väldigt smutsig kan du skura med en borste. 
  2. Låt träet torka och slipa sedan ytan med slippapper om det finns många fettfläckar. 
  3. Stryk på såpblandningen med svamp eller trasa i 2-3 omgångar med en halvtimmes mellanrum. Se till så att ytan får torka ordentligt. 
  4. Ibland reser sig fibrerna i träet när de får kontakt med vatten. Se då till att ta fram ett fint slippapper (grovlek 400) och slipa i träets längdriktning. Vips och du har en ny len yta.
  5. Damma av med en torr trasa.

En nackdel med såpa är att bord eller möbler som används dagligen behöver underhållas regelbundet. Om din möbel är ny behöver den behandlas ungefär en gång i veckan. Påminn dig genom att alltid ha en såpblandning ståendes vid diskbänken. Såpan är giftfri och lämnar inga spår - du kan exempelvis baka direkt på bordet och degen tar ingen smak. 

Klarlack och mattlack

När du lackar en yta täpper du igen porerna på materialet, det ger ett skyddande ytskikt som kräver minimalt med underhåll med åren. Det räcker att du dammtorkar och rengör med mild rengöring. Med en lackad yta får möbeln ett bra motstånd mot fläckar. 


Om möbeln behöver en rejäl rengöring kan den behandlas med möbelvårdsmedel och polermedel som höjer glansen. Var noga att hälla möbelvårdsmedel på putsduken och inte direkt på möbeln. 


Klarlack ger, precis som det låter, en blank och glansig finish, medan mattlack lämnar ytan matt och ofta aningen ljusare. Om en lackad yta får repor och andra märken som går genom lacken kan ytan behöva åtgärdas för att behålla sitt skyddande ytskikt.  

Olja, vitolja och vaxolja

En oljad ytbehandling mättar träet, tar fram träets naturliga ådring och ger ytan en mörkare ton. Oljan minskar träets uppsugningsförmåga och gör möbeln motståndskraftig mot fettfläckar. Det är bra behandling för möbler som används dagligen.

Oljade ytor behöver underhållas, särskilt till en början. Ett nygjort matbord kan du behöva behandla några gånger första halvåret medan möbler som inte används lika frekvent kan oljas in ett par gånger om året. Om du ser att ytan börjar bli torr så är det dags för en ny behandling. Glöm inte undersidan! Gnid in olja i träets fiberriktning. Innan ytan torkar kan du slipa med fint slippapper och torka efter med en torr trasa. Ytan blir helt torr efter ett par dagar. 


Det som skiljer vanlig olja och vitolja är främst de estetiska egenskaperna. Vitoljan ger träet ett vitt och kallt utseende medan den vanliga oljan ger ett varmt och mörkare utseendet. När det kommer till motstånd mot fläckar och underhåll är de likvärdiga. 


För att få ytterligare skydd på din oljade möbel kan man använda vaxolja vilket är linolja med inblandad vax. Detta ger en glattare yta än bara olja men ger samtidigt ett bra ytskydd som är lämpligt på t.ex. mat- och soffbord.


Tänk på att en oljeindränkt trasa eller pensel kan självantända när den oxiderar i kontakt med syre. Det är därför av yttersta vikt att du tar hand om den på korrekt sätt. Exempelvis kan man dränka trasan i vatten och sedan försluta den i en plastpåse.

Bets

Betsen tar fram träets naturliga ådring genom att färgsätta det översta trälagret. Den är oftast inte heltäckande utan ger träet en ton med vacker lyster och djup. En betsad yta är ofta lackad för att ge en tåligare yta. 

Vax

Trävax ger en fin lyster till möbeln och används ofta till bänkskivor eller rena träytor. Ofärgat vax fungerar för alla träslag medan ett vitpigmenterat vax fungerar fint på ljusare träslag. Ett mörkare träslag kan få en grånad känsla vid vaxning på grund av deras naturliga kontraster mellan ljust och mörkt. Vax suger in olika i träets ringar och dess mellanrum.


Tänk på att inte vaxa ytor som kommer i direktkontakt med textil eller tapet, med tanke på fläckrisken. Var noga med att låta vaxet torka ordentligt innan du lägger på duk eller ställer den vaxade möbeln på mattan.

Möbelvård  & Guider

Mer Från Oss