Så tar du hand om utemöbler i trä

Här följer några tips på hur du kan skydda din utemöbler i trä på bästa sätt.

Oljad ek / furu

Allt trä utomhus utsätts för stora fuktvariationer av väder och vind. I regn och luft finns smutspartiklar som sliter och bildar beläggning på möblerna. Ställ möblerna skyddat från nederbörd när de inte används under sommaren. Om ni inte kan skydda möblerna från regn, luta dem så att vatten rinner av. På detta sätt förlänger ni livslängden på era möbler. Både Ek och Furu grånar och mörknar naturligt med tiden, hur fort beror på vilken miljö möblerna står i. Småsprickor kan uppkomma naturligt

Trädelar - Rengör!

Möblerna är ytbehandlade med en olja från fabrik. Behovet av underhåll varierar beroende på hur utsatt möbeln är för sol, regn, nedfall och mekanisk nötning. Tvätta av möblerna regelbundet, fläckar som uppstår bör åtgärdas omgående för bästa resultat. När möblerna tvättas, använd kraftig svamp (tex Scotch-Brite grön), såpa och vatten. Skölj med vatten. Använd aldrig högtryckstvätt vid rengöring av möblerna, då riskerar man skada träfibrerna. Smuts kan dra till sig mögel. Om möblerna blivit angripna av alger/svartmögel kan de behöva behandlas med mögeltvätt eller liknande för att få bort och bleka missfärgningen. Skölj väl. Svarta prickar på ovansidan kan också uppkomma. De kommer från luftföroreningar och följer med nederbörden. Beroende på lokala förutsättningar sker detta olika fort. För att undvika detta måste man rengöra regelbundet.

Olja in!

Trädelarna behöver oljas regelbundet för att behålla sin formstabilitet och undvika sprickbildning. En god regel är olja möblerna 2-3 gånger per år. Beroende på väder och vind. Oljas bör de göras så snart vattenavvisningen avtar. Testa genom att hälla vatten på träytan, om vattnet pärlar sig behövs inte inoljning men om vattnet sugs in i träet är det dags för inoljning. Tvätta möblerna före inoljning. Låt möblerna torka ordentligt (kan ta flera dagar, beroende på luftfuktighet och temperatur). Följ instruktionen på oljeflaskan. Slipa lätt de ytor som skall inoljas och skrapa bort eventuell gammal flagnad olja. Applicera oljan, var noga med ändträ och skarvar. OBS! Viktigt att överflödig olja torkas av ca. 10 min efter applicering. Följ anvisning på förpackningen.

Vinterförvaring

För att förbereda för vinterförvaring kan man olja in möblerna en tid innan man ska ställa undan dem, detta för att oljan ska hinna torka in i träet ordentligt. Förslagsvis under augusti. Det bästa är att vinterförvara i kallföråd; torrt, välventilerat och svalt. Alternativ förvaring är under möbelskydd (el. presenning), skärmtak eller liknande. Används möbelskydd, tänk på att inte lägga det direkt mot träytan utan att det ska finnas cirkulerande luft mellan möbelskydd och träyta. Viktigt är att möblerna är rengjorda och torra när de plockas undan för vintern. Om stolarna staplas, tänk på att skydda brädorna med mellanlägg.

Vitlackad/Klarlackad ek – vårda på bästa sätt

Allt trä utomhus utsätts för stora fuktvariationer av väder och vind. I regn och luft finns smutspartiklar som sliter och bildar beläggning på möblerna. Ställ möblerna skyddat från nederbörd när de inte används under sommaren. Om ni inte kan skydda möblerna från regn, luta dem så att vatten rinner av. På detta sätt förlänger ni livslängden på era möbler. Om träet är obehandlat eller om färg/lack skadats tar det upp fukt vilket medför att det växelvis sväller och krymper där följden blir sprickbildning.

Trädelar

Lackade ytor kan klara många säsonger utomhus. Allt beror på i vilken miljö de står (Under tak, invid skog, hav mm) och hur väl de tas om hand. Det är viktigt att rengöra möblerna. Ju oftare man rengör desto längre håller lacken. Har det regnat mycket, torka gärna av möblerna, vatten som ligger onödigt länge på ytan sliter på lacken. Kontrollera regelbundet lacken så att den inte har skadats eller nötts bort. Om skada uppkommit, slipa ytan ren med sandpapper och pensla på ny lack avsedd för utomhusbruk (typ båtlack/fönsterfärg). Använd aldrig högtryckstvätt vid rengöring av möblerna, då riskerar man skada ytskiktet.

Vinterförvaring

Tvätta av möblerna inför vintern. Låt dem torka ordentligt. Kontrollera eventuella lackskador, åtgärda vid behov. Om stolarna staplas, tänk på att skydda brädorna med mellanlägg. Det bästa är att vinterförvara i kallföråd; torrt, välventilerat och svalt. Alternativ förvaring är under möbelskydd (el. presenning), skärmtak eller liknande. Används möbelskydd, tänk på att inte lägga det direkt mot träytan utan att det ska finnas cirkulerande luft mellan möbelskydd och träyta.

Möbelvård  & Guider

Mer Från Oss